Vad går din medlemsavgift till?

Ibland kan man som student undra vad de pengar man betalar i medlemsavgift till studentkåren egentligen går till? Jag tänkte idag passa på att ge dig som kårmedlem lite mer insikt i vad din kåravgift faktiskt går till!

På din medlemsavgift täcks:

 • Kort och administration
  Som kårmedlem får du både Studentkortet och Mecenat. En del av ditt kårmedlemskap går till kostnaden för att du ska få korten.
 • Aktiviteter för studenter
  När studentkåren anordnar olika aktiviteter för studenter är ditt dina medlemspengar som går till det. Inte alla aktiviteter täcks av medlemsavgiften dock. När studentkåren har mer sociala aktiviteter så som inspark och  tas det ut en deltagaravgift så att din medlemsavgift inte ska gå till sociala aktiviteter.
 • Studentinflytande och påverkan gentemot lärosätet
  En del av din medlemsavgift går till att se till att det finns en studentröst på högskolan. Studentkåren finns på plats och arbetar för att det ska bli bättre för dig som student. Här har studentkåren tidigare drivit igenom studenträttigheter så som resebidrag vid VFU och tentafria lördagar på heltidsprogram på campus. Frågor som drivs nu är tex max belopp på hur mycket kurslitteratur får kosta varje termin och sommarkurser som går att räkna av i din utbildning. Din medlemsavgift gör det möjligt för studentkåren att driva igenom sådana saker.
 • Kommunal, regional och nationell påverkan.
  Allt som styr dig som student bestäms inte på Högskolan, och din medlemsavgift går till att arbeta för att även de saker som ligger utanför HKR ska bli bättre. Exempel på sådant som åstadkommits tidigare är en busslinje till högskolan och studentrabatt på Skånetrafiken och Blekingetrafiken. Frågor som är aktuella nu är bland annat att stoppa sänkningen av studiebidraget och en högre studentrabatt på Skånetrafiken.

Det är genom ditt medlemskap studentkåren kan genomföra sin verksamhet. Som tack ser vi till att du får studentrabatter som kårmedlem. Studentkåren ökade förra terminen i medlemsantal och ju fler som är medlemmar i studentkåren, desto mer kan vi åstadkomma. Studentkåren finns för dig. Av studenter, för studenter.

Amanda Lindborg
Kårordförande 2014