Vad är en studentoverall?

En studentoverall är ett klädesplagg som bärs av högskole- och universitets-studenter som ett fest och tillhörighetsplagg. Det visar vad du studerar och i vissa fall kan det visa tillhörighet till en viss förening. Varje högskola och universitet har olika traditioner kring sina overaller och det lättaste är att fråga en äldre student med overall vad som gäller för just din studieort. Generellt kan sägas att en studentoverall är en stor overall i en väldigt särpräglad färg, på denna overall fästs märken som man köper, får eller byter till sig och diverse övriga utsmyckningar man kan komma på. Värt att veta är att man aldrig får tvätta sin overall om man inte har den på sig vid tillfället när den tvättas! Man kan till exempel tvätta den genom att bada eller duscha med den på.

Varför och när har man det?

Det finns en hel kultur kring studentoverallerna, i många städer symboliserar den en gemenskap som sträcker sig över alla universitet och högskolor. Det kallas för overallskultur och medför en sorts vänskap med studenter runt om i hela landet. Overallen är ett utmärkt plagg när man deltar på aktiviteter som kräver oömma kläder och även tillfällen då man vill uppvisa att man är en del av overallskulturen. Om man är intresserad av den festkultur som finns på många orter med korridorsfester och liknande så är overallen nästan alltid en uppskattad klädsel.

Vad olika färger betyder

I Kristianstad får studenterna en röd overall, och vi skiljer oss från många andra städer då vi kallar våra studentoveraller för ”Rallar” snarare än det i övriga Sverige vedertagna ”Ovve”. Remsorna visar vilken inriktning man studerar i största utsträckning med vissa undantag.

 

Vid Högskolan Kristianstad är alla utbildningar uppdelade till fyra fakulteter, varje fakultet har en färg:

Fakulteten för Hälsovetenskap: Blå 

Fakulteten för Lärarutbildning: Lila 

Fakulteten för Naturvetenskap: Grön 

Fakulteten för Ekonomi: Gul 

 

Tidigare så fanns rallarna i olika och fler färger men numera så används remsorna för att indikera vad man studerar, detta för att skära ner på studenternas kostnader.

Skulle ni vara nyfikna över varför vissa har en overall som inte ser tveka inte och fråga den personen.

 

Vad är studentfest?

Studentfester är större tillställningar som anordnas av festföreningar runt om i landet dit studenter från när och fjärran åker för en mindre avgift och umgås. Ofta ligger dessa fester över en helg och det brukar ingå lekar, sittning och sovsal i passet. Kostnaderna varierar stort beroende på vilken fest det är och vilket utbud som finns. Studentfesterna finns utspridda såväl geografiskt som över tid, under såväl vår som höstterminen så finns det ett stort utbud för de som är intresserade.

När man vill åka på en sådan tillställning anmäler man ett lag med andra personer, ofta tillsammans med en förening. Sedan löser man transporten genom antingen samåkning eller kollektivtrafik och ger sig iväg. Pengarna för passet betalas i förväg och det finns alltid evenemang på facebook inför varje studentfest, skapade av den förening som håller i just den festen som svarar på alla tänkbara frågor man kan ha.

Vad är overallföreningar?

Overallföreningar även kallade kvasiföreningar är en samling studenter som har organiserat en förening med likasinnade personer som ofta åker på festresor tillsammans. I Kristianstad så finns några olika föreningar och dessa känns igen på de västar som medlemmarna bär. För att bli medlem i en förening gäller olika saker, vissa föreningar har höga ingångskrav på sina medlemmar och andra betydligt mindre. Se dig omkring och lär känna människor från så många föreningar som möjligt, det är oftast väldigt roliga och öppna människor och vem vet, kanske du hittar en förening som verkligen passar just dig!