Årets studentbudget 2015

Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) har presenterat sin årliga studentbudget för 2015 (klicka här för att komma till studentbudgeten), den visar på att svenska studenter går back 285 kronor varje månad. Det är trots att studielånet har höjts med 1000 kronor. En höjning av lånedelen innebär att en student som tar examen 2015 jämfört mot en som tog examen 2010 har en fjärdedel mer skulder över 3år.

– Att påstå att utbildning samt skola är viktiga och konsekvent undvika att satsa på studenter är något som inte går ihop. Det är ingen hållbar situation, minska lånebördan höj bidraget! säger ordförande Dennis Lindh.

En stor del studenter vid Högskolan Kristianstad är pendlare och utnyttjar Skånetrafiken för att ta sig till högskolan. Vilket innebär att studenter som pendlar till Högskolan utanför Kristianstad betalar mer än vad SFS har räknat på t.ex. pendlar du från Malmö betalar du 306,50 kronor mer än vad som är räknat på i studentbudgeten.

– Studenter som pendlar bör drastiskt skära ner på någon avgift för klara ekonomin eller arbeta extra utöver heltidsstudier. För studenter vid Högskolan Kristianstad boende i de olika studentboendena kring högskolan ser läget lite bättre ut än riksgenomsnittet men det är fortfarande inte en hållbar situation. Att bo i ett studentrum eller studentkorridor är inte ett alternativ som passar för alla studenter. Även om alla studenter vid Högskolan Kristianstad skulle vilja flytta till Kristianstad och studentbostad är det inte en reell möjlighet då antal studentbostäder inom kommunen är begränsat till cirka 500, säger ordförande Dennis Lindh.

Att bo i ett studentrum går på 3466 – 4300 kronor i månaden för en etta med kokvrå runt 29-34m2. Ett korridorsrumsboende kostar 2753 kronor i månaden för 19m2. En siffra som ligger väldigt nära studentgenomsnittet i SFS studentbudget, en siffra som innebär att studenter boende i studentlägenheter betalar mer än riksgenomsnittet (3563 kronor i hyra) per månad. Det är dock så att Krebo och ABK som har studentbostäder implementerar 2 hyresfria månader under sommaren månaderna. Så att årshyran utslagen per månad är i praktiken lägre. Det är dock pengar som betalas under månader då studenter tar studiemedel och lån för att betala för de fria månaderna då studenterna inte har en studietakt eller fast inkomst utan är beroende av sommarjobb.

– Studenter behöver en vettig ersättning för det heltidsarbete och satsning de lägger på att vidareutbilda sig själva. Att som student inte ha råd att betala räkningar eller som förälder inte ha råd att köpa julklappar till sina barn på grund av de är studenter är ingen hållbar situation. Studenter behöver ha en garanterad sysselsättning på sommaren samt en vettig ersättning för sitt heltidsarbete, utan att försätta sig i en större skuld, säger ordförande Dennis Lindh.