Om jag läser 15hp vårdvetenskap kan jag då börja jobba som sjuksköterska? 15hp biologi och börja arbeta som biomedicinsk analytiker? 15hp Ekonomi för att jobba som auktoriserad revisor? Alla dessa möts ganska snabbt med ett nej, men med 15hp högskolepedagogik ses du som utbildad lärare!

Det var ett tag sen jag bloggade kring vårt arbete med högskolepedagogik. Vi på studentkåren har drivit kravet vi fick i vårt åsiktstorg förra året, 1 termins obligatorisk högskolepedagogisk utbildning. I förhandlingar med högskolans ledning enades vi om ett riktvärde på 1 termins högskolepedagogisk utbildning, vilket också skulle synas i löneutvecklingen för den berörda läraren. De föreslagna riktlinjerna presenterades för högskolestyrelsen i vintras och allt verkade vara frid och fröjd. Igår på styrgruppen för LRC skulle vi diskutera högskolepedagogikens framtid. Lärande och ResursCentrum är också den enhet på högskolan där riktlinjerna skulle vara på remiss nu. Men något har hänt på väggen och helt plötsligt ställer sig ledningen ifrågasättande till 1 termins högskolepedagogisk utbildning.

Samtidigt ser vi också en pedagogisk karriärsstege som saknar ett tydligt lärarfokus. I den pedagogiska karriärsstegen kan lärare bli befodrade till “meriterade”- eller “excellenta lärare”. Karriärsstegen begrundar sig på samtal med högskoleläraren och dennes pedagogiska portfölj, ett sorts personligt brev och CV över dens arbete som lärare. Vi på studentkåren är mycket oroade över en karriärsstege som saknar fokus på undervisningen. Vi anser att det inte går att veta om en lärare är meriterad eller excellent utan att ha sett den undervisa eller haft med ett studentperspektiv på det?

Med detta i tanke är det dags att vi studenter flyttar fram våra högskolepedagogiska krav! Vi på studentkåren kräver:

§ 1 termins grundläggande obligatorisk högskolepedagogisk utbildning för samtliga lärare vid högskolan som ska tillgodgöras under en 2års period från anställning.
(30hp motsvarar också den gräns som regeringen satt för att en disputerad ska få undervisa på grund-/gymnasieskolan)

§ 45hp (eller motsvarade) högskolepedagogik för att kunna kvalificeras till den pedagogiska karriärsstegen

§ ett tydligt undervisningsperspektiv i bedömningen för befodran till  “meriterad”- eller “excellent lärare” med föreläsnings/seminarie granskning.

Du som student har rätt till en utbildad lärare! Genom utbildade lärare får vi den bästa möjliga utbildningen!