Vanliga frågor om bostäder

I huvudsak finns det tre olika typer av boende för en student:

Korridor
Ett snabbt och roligt sätt att komma in i studentlivet är att bo i korridor. I korridoren har du ett eget litet rum med egen ytterdörr. Oftast har du toalett på rummet, ofta även dusch. Alla på korridoren delar på ett kök och ett gemensamt allrum. Köksredskap tar du med dig själv. Korridorslivet kommer att ge dig många trevliga minnen.

Egen lägenhet
Föredrar du ett lugnare studentliv? Då är en egen studentlägenhet att föredra. Oftast brukar gamla studenter med tiden flytta till en sådan. I lägenheten finns det tillgång till ett eget kök/pentry samt dusch och toa. Självklart kan du även bo i en lägenhet som inte klassas som studentlägenhet – men då har du inte förtur som student.

Dela lägenhet
En annan möjlighet är att gå ihop med några kompisar och dela på en vanlig större lägenhet. På så sätt kan man både få ner kostnaderna och få gemenskapen av att bo med andra.

Bostadsbidraget är ett preliminärt bidrag. Du söker bidrag utifrån vilka inkomster du tror att du kommer att ha under året. Det innebär att du kan bli skyldig att betala tillbaka pengar om du får högre inkomster än beräknat.

Meddela Försäkringskassan på en gång om du får ändrade inkomster. Då kan de minska bidraget och du kan slippa bli skyldig att betala tillbaka pengar.

Du måste bo och vara folkbokförd på den adress som du söker bidrag för. Du kan få bostadsbidrag oavsett om du äger bostaden eller hyr den.

Gå in på www.räknautbostadsbidrag.se och se om du har rätt att få bostadsbidrag och i så fall hur mycket. Om du inte har så stor inkomst och är mellan 18-­29 år, så är chansen stor att du har rätt att få lite extra hjälp med hyran.

Det finns både vandrarhem och b&b i Kristianstad och Hässleholm. Du kan hitta en lista här.

Det är svårt att säga en bestämd handläggningstid men eftersom att kötiden på t ex ABK är avgörande för vem som får bostad bör du ansöka så fort som möjligt.
Ja, du bör ställa dig i bostadskön på t ex ABK oavsett om du har fått besked eller ej.
Hyrorna ligger mellan 2500 kr och 3500 beroende på standard och läge. Mer information hittar du under respektive bostadsföretag.
Studentbostäder har vanligtvis 10 månaders hyra men även 12 månader/år kan förekomma, speciellt om man får en bostad som inte klassas som en studentlägenhet.
Hyran betalas i förskott.
Se till att besiktningsprotokollet överensstämmer med verkligheten. Alla skador som finns i lägenheten ska finnas antecknade, annars riskerar du att bli betalningsansvarig när du flyttar ut.
För att bostadsgarantin ska komma till fråga ska du först registrera dig på vår hemsida. Efter detta måste du även registrera dig hos bostadsföretagen enligt deras kösystem.
I både ABK:s och Krebos studentlägenheter bredvid högskolan ingår bredband i hyran.
I vissa studentboenden går det bra att ha husdjur, ifall grannarna inte störs, andra uthyrare tillåter inte husdjur. Hör därför med ditt bostadsföretag. Dock är inte tillåtet i korridorsboende.
Ja, en hemförsäkringen ger dig ett bra skydd för dig och din egendom.
Innehar du en TV i ditt nya hem måste du anmäla ditt TV-innehav så du kan betala licens. Det gör du hos Radiotjänst, www.radiotjanst.se/.
Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor. Var du är folkbokförd har stor betydelse för till exempel rätten till bidrag och förmåner samt vilken skatt du betalar. För att din post ska komma rätt är det viktigt att du gör din flyttanmälan minst fem arbetsdagar innan flytten. Adressändring gör du enklast via Internet, adressandring.se eller per telefon, 020-97 98 99. Folkbokföringsadress ändrar du genom att lämna in en skriftlig flyttanmälan till posten. Din nya adress kommer sedan att bli utlämnad till många andra myndigheter och företag. Mer information kring detta finns på Skatteverkets hemsida.
Kontakta din telefonoperatör